Procesul de evaluare cuprinde urmatorii pasi:
- Documentarea asupra proprietatii de catre expertul evaluator:
- identificarea proprietatii
- identificarea drepturilor de proprietate asupra obiectului evaluarii
- stabilirea scopului evaluarii si tipul de valoare ce trebuie determinate
- vizitarea fizica a proprietatii ce trebuie evaluate, efectuarea de fotografii, solicitarea de copii ale actelor de proprietate si copii plan cadastral
- Centralizarea si analiza informatiilor:
- colectarea de date si informatii relevante
- analiza datelor si informatiilor
- stabilirea conformitatii cu standardele, conditiile limitative si sursele de informare
Aceste date si informatii trebuie sa contina elemente necesare pentru aplicarea metodelor de evaluare : metoda costurilor, analiza celei mai bune utilizari, metoda comparatiei directe, metoda capitalizarii.
- Elaborarea raportului de evaluare imobiliara
Procesul de evaluare a proprietatii imobiliare se finalizeaza prin intocmirea unui raport, care este un document scris in care sunt cuprinse instructiunile pentru procesul de evaluare, baza de evaluare adica tipul de valoare, scopul evaluarii si rezultatele analizei care a condus la opinia privind valoarea.
In raportul de evaluare imobiliara se explica procesele analitice care au fost parcurse in cursul evaluarii si prezinta informatiile semnificative care au fost folosite.
Tipul, dimensiunea si continutul unui raport de evaluare variaza in functie de tipul proprietatii, cerintele legale si de complexitatea procesului de evaluare imobiliara.